Què són les curses d’orientació?

L’orientació esportiva és una activitat esportiva que sol·licita constantment exigències físiques i intel·lectuals, ja sigui passejant, en una pràctica jugada, d’entrenament o de competició.

La cursa d’orientació desenvolupa la resistència i una certa actitud davant l’esforç. A més a més sol·licita constantment la intel·ligència, la intuïció i el raonament lògic. També ens permet conèixer el bosc i la natura, i a enfrontar-nos-en sense por, però amb respecte.

Aquest esport de plena natura pot ser practicat a totes les edats, com un mitjà de recreació, com un entrenament complementari a un altre esport, o simplement, com una manera de mantenir-se en bon estat físic i de salut. És per excel·lència un esport per tothom que pot practicar-se com esport de lleure o de competició durant molt de temps.

Les nostres excursions amb esquís, amb bicicleta, a cavall o a peu ens procuraran infinitament més plaer i benestar si ens familiaritzem amb la utilització del mapa i de la brúixola.

El mapa ens permetrà descobrir la veritable natura, aquella que mai ens hem atrevit a descobrir. El mapa ens permetrà ser més independents i ens donarà més seguretat en els nostres desplaçaments i a més a més ens permetrà fer comentaris dels nostres descobriments.

Per aquells que s’estimen competir, la Federació de Curses d’Orientació de Catalunya proposa un calendari d’encontres a tots els nivells: curses de promoció, curses de curta i llarga distància, curses de relleus, curses nocturnes, curses inter-clubs, regionals, inter-regionals, nacionals i internacionals.

La cursa d’orientació es defineix com una cursa individual o per equips , en terreny variat, amb una sortida; una sèrie de fites o controls numerats en l’ordre en que han de ser visitats i marcats amb cercles en el mapa; unes línies que connecten els cercles entre sí; i un termini o arribada.

També podríem definir l’orientació com la possibilitat de navegar a peu entre punts en una predefinida cursa dibuixada en un mapa. A cada punt hi ha una banderola de color púrpura (vermell) i blanc. També hi ha una pinça amb la qual s’ha de marcar la tarja de control, que porta sobre cada orientador. A la fi de la cursa la tarja de control pot ser revisada pel jutge d’arribada per assegurar-se que s’han visitat tots els controls marcats en el mapa.

L’orientador ha de descobrir cada fita amb la possibilitat d’escollir els itineraris per on passar, fent-se servir d’un mapa detallat i precís i, eventualment d’una brúixola.

El cercle de control, dibuixat en el mapa, està centrat al voltant de l’objecte o accident del terreny que s’ha de trobar. Aquest objecte és definit en la descripció de controls, que s’informa a la sortida, com si fos una pista.

Sobre el terreny, l’emplaçament d’una banderola marca el punt de control que l’orientador ha de visitar.

Per justificar una visita, l’orientador utilitza una pinça de mà, situada sobre o suspesa de la banderola, per marcar la tarja de control. Cada pinça deixa una perforació diferent en la tarja de control.

El camí o ruta a seguir entre controls, referida per la banderola o la situació de l’objecte a localitzar, no està especificada, i és determinada enterament per l’orientador. Aquesta operació d’anàlisi del terreny, d’elecció de la ruta a seguir i l’habilitat per navegar a través de boscos és l’essència de l’orientació.

La majoria de les proves d’orientació utilitzen sortides, estratègicament situades, per assegurar que cada orientador tingui la necessitat de prendre les pròpies decisions d’elecció de ruta.

Ajudat pel mapa, i a la recerca de son objectiu, l’orientador s’endinsarà en el bosc, de qual aprendrà a conèixer les seves múltiples facetes, i es mesurarà amb les obstacles naturals, els franquejarà o el l’envoltarà segons el seu tarannà i la seva preparació física i mental. S’anticiparà a la cursa i escollirà sol, el camí entre dos punts de control. Serà feliç i gaudirà de cada moment en que es demostra a si mateix la seva destresa i el bon coneixement del mapa.

L’orientador serà cronometrat a l’arribada, per saber el temps que ha trigat en completar la cursa; tot i que hi han molts orientadors , de cada categoria un de sol arribarà el primer, però es ben segur, que tots els demés, gaudiran simplement pel fet d’experimentar el repte que suposa navegar i assolir les fites; i tant com el que vol guanyar, tots s’oxigenaran oblidant-se’n de les preocupacions de la vida quotidiana.